Follow by Email

donderdag 18 juli 2013

ElastiekTheorie


Iets met een elastiek …
Maar ook iets met uitlubberen.

ME …. Hoe omschrijf je het hebben van ME. Mijn briljante en aardige cardioloog heeft daar een waanzinnige omschrijving voor.

Naast de uitgebreide, maar daardoor heel duidelijke LepelTheorie vind ik dit een briljante, korte theorie voor wat ME hebben betekent voor je leven.

De ElastiekTheorie
Zie je lijf als een elastiekje. Als je een inspanning doet, rekt je elastiekje uit. Zodra je stopt met de inspanning (en je dus je elastiekje loslaat), veert het elastiekje terug in de oorspronkelijke vorm. Dat gebeurt bij gezonde mensen.

Wij, ME-ers hebben elastiekjes die heel snel oud worden. Iedere keer dat wij het uittrekken, zal het meer moeite hebben om terug te veren in de oorspronkelijke vorm.  Die moeite noemen wij PEM.

Op een bepaald moment, zal het elastiekje niet meer terug kunnen veren in de oorspronkelijke vorm. En daardoor kunnen wij veel sneller minder en minder. Ons elastiekje is door de ME uitgelubberd en heeft meer en meer moeite om terug te veren.


4 opmerkingen:

 1. Ken ik ook.
  En hoe maak je de elastiek weer goed rekbaar.En weer jong. Weet de briljante cardioloog dat ook??
  Xx Dimitra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij doet zijn best en dat is meer dan ik van veel behandelaars kan zeggen. Hij loopt tenminste buiten de platgetreden paden om naar %tjes te zoeken. Hij mij er al een paar kunnen geven :)
   Knusje

   Verwijderen
 2. kort en heel krachtig, die elastieken-metafoor!

  BeantwoordenVerwijderen