zaterdag 28 februari 2015

LymeChallenge

Iets met challenge moe
Maar ook iets met er moet iets gebeuren

Ik zie al dagen van alles voorbij komen over een #LymeChallenge. Een initiatief waar ik dubbele gevoelen bij heb. Ten eerste vind ik het niet echt origineel, aan de andere kant: Beter een goed idee jatten dan een stom idee bedenken.

De status van Medeschuitjegenootje Nina de Frel kwam soort van als geroepen. Zij verwoord precies wat ik denk. En dus jat ik haar goede idee en neem haar status 1 op 1 over.  

Misschien voelen jullie de bui al hangen of hebben jullie al iets gelezen; er wordt wereldwijd een ‪#‎lymechallenge op touw gezet om de Ziekte van Lyme in de spotlights te zetten. De uitdaging is dit keer geen douche met ijswater, maar een hap uit een limoen (lime).

Ik weet zelf niet eens waar te beginnen en wat nu belangrijker is om te doen, wel nomineren, niet nomineren, wel bijten in een limoen 10 euro doneren), niet bijten in een limoen 100 euro doneren).

Of vooral aan jullie vragen om meer bekendheid te geven aan Lyme, op welke manier dan ook.

Vragen om onderzoek mede mogelijk te maken.
Vragen om patiƫnten financieel te steunen die op sterven na dood liggen en geen geld hebben voor onderzoek en behandeling.
Vragen om...

Ik zal eerst eens beginnen met vragen of je verder wil lezen en dan te doen wat je hart je ingeeft.

Er is bij de Ziekte van Lyme (net als bij ME) zoveel leed, zoveel pijn, zoveel uitputting, zoveel misdiagnoses, zoveel onbegrip, zo weinig specialisme, zo weinig kennis, zo goed als geen erkenning, geen goede onderzoeksmethode, geen effectief behandelprotocol, geen vergoeding, geen geld voor onderzoek of behandeling, geen herstel voor velen, geen hoop meer voor mensen die moegestreden zijn...

Er overlijden ook patiƫnten door deze ziekte. Is het niet omdat het volledig vergiftigde lichaam opgeeft, dan wel omdat de ooit zo dappere geest het vechten niet meer volhoudt.

Dit gaat me zo aan het hart...

Zou het zin hebben, denk je, zo'n limoenactie?
Zou het dezelfde resultaten kunnen geven als de ‪#‎icebucketchallege vorig jaar deed voor ‪#‎ALS?
Zou het de Ziekte van Lyme weken- of zelfs maandenlang in het nieuws kunnen brengen?

Als jij, net als ik, denkt en gelooft dat dit mogelijk is, zou je dan op jouw manier met de challenge mee willen doen en/of dit bericht willen delen?
Op de website van Stichting Tekenbeetziekten lees je hoe je mee doet aan de challenge:

1. Bijt in een limoen en plaats een foto of video als bewijs
2. Deel daarbij een feit over Lyme
3. Nomineer anderen

4. Doneer


6 opmerkingen: