vrijdag 22 februari 2013

Antibioticainfusen en iets met een race vol handicaps


Antibioticainfusen en iets met een race vol handicaps
Maar ook iets met trouble in infuusparadise

We zijn aangekomen op dag en dus kuur 6. Naald deed al rete veel pijn, maar de zorgteammevrouw durfde niet te prikken en dus werd geprobeerd de AB door een ontstoken vat te persen. Dat dat niet gaat lukken had zij kunnen weten en ondervond ik. Halverwege het inlopen ontplofte mijn vat en dus mijn pols. Een olifantenpols was het resultaat, dus inlopen onderbroken en de naald uit mijn pols gerost.

’s Avonds kon ik met links mijn tandenpoetsen en dat is toch wat beter voor mijn tandvlees ;)

Dag 7 stond er een hele grote bodybuildneger voor mijn deur. Een man met een kolossaal lijf en even grote handen. Ik slik, ‘Gaat hij mij prikken?’. Eerst werd de rechterhand aan een uitgebreide inspectie onderworpen. Geen mooie vaten. Of nee. Zoals de grote bodybuildneger het zegt klinkt het aardiger: Mijn vaten zijn klein en teer. Is er toch nog iets dat klein en teer aan mij is :D. Rechts lukt niet. Zodra hij de naald in een vat zet schiet ie weg, dus mijn linkerhand is de sjaak. Hier wordt zonder problemen het naaldje in gestoken. Zuinig zijn op mijn infuusnaald is het devies, want ik heb nog maar 1 bruikbaar vat op mijn linkerarm en dan is het op :(

Wel voordat dit gebeurde nog een heerlijke douche genomen en mijn haren met 2 handen kunnen wassen ;) Wat is dat dan genieten zeg!

De volgende dag, dag 8 van kuur 8 dus kwam de grote bodybuildneger weer ;) Ik schrok me rot. Stond (braaf, zoveel mogelijk met rechts) de vaarwasser uit te ruimen toen er hard op het glas in de voordeur getikt werd en hij met zijn vinger het ‘Mag niet gebaar’ maakte. Mag ik nou ook al de vaatwasser niet uitruimen? Tsssssss. Kuur 8 probleemloos ingelopen en daarna was het feest! Mijn lief kwam vroeg thuis en dus mocht ik mee boodschappen doen! Eindelijk! Dus een volle kar met lekkere dingen geshopt en naar huis …..

Dag 8 is ook de dag dat de herxen echt beginnen …. Aan de ene kant kl*te, want pijn. Aan de andere kant helemaal prima, want dan doet de AB wat hij of zij moet doen. Beesies killen.

Voor de mensen die niet weten wat Herxheimerreacties zijn
Een Herxheimer Reactie doet zich voor wanneer een lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam in staat is om uit te scheiden. Wanneer dit gebeurt, kan hoofdpijn, misselijkheid, braken en algehele malaise het gevolg zijn. Hoewel dit maar een korte periode duurt, kan het ernstig zijn en iemand er van weerhouden om het doel te bereiken. Het komt ook wel voor dat iemand niet weet wat er gebeurt en denkt dat er een regressie optreedt. Uiteindelijk worden gif- of afvalstoffen via de bloedbaan afgevoerd. Bij de Herxheimer reactie ziet men dus een verergering van al bestaande symptomen, en in geval van een hersentumor is dit natuurlijk best heftig, gezien de toch al ernstige toestand waarin iemand zich bevindt. Andere reacties zouden kunnen zijn: vermoeidheid, griepachtige verschijnselen, rillingen, tempertuurverhoging, nachtelijke zweetaanvallen, pijn in spieren en gewrichten, depressies, geheugenproblemen, uitslag op de huid, hoofdpijn, misselijkheid en een algemeen gevoel van malaise. Het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van het mogelijk voorkomen van dergelijke reacties, want anders houdt men het niet vol en/of men denkt dat zijn ziekte zich verergert, en raakt in paniek.

EN dan vandaag dag 9
Naald begint nu al te irriteren en ik heb nog 14 dagen en 1 bruikbaar vat te gaan. Iets klopt niet in deze zin. Deze naald zit er nog maar 2 dagen in …. Dat betekent dus niet veel goeds. En toen lukte het inlopen niet eens! Dus naald er uit en de zorgteammevrouw bellen met het ziekenhuis. met de vraag of ik een lijn mag. De specialist vind dat geen goed idee; Te veel risico op infecties. Zijn oplossing? Twee keer per dag een injectie in mijn spier. Dat vind ik geen goed plan. Ten eerste omdat je erg diep moet prikken om bij mij nog een spier te vinden en ten tweede omdat ik dat geen 14 dagen achter elkaar wil. Veel te veel pijnlijke injecties in spieren die daarna pijn gaan doen. Dus nu komt vanavond een ambulancebroeder kijken of hij nog een vat kan vinden om die infuusnaald in te rossen. Nou, al prikt ie 100 keer, er een vinden zal hij als het aan mij ligt ….

Wordt weer vervolgd …. Die nog 14 doseringen gaan er in! Links- of rechtsom.
Geen appeltje eitje meer.



3 opmerkingen:

  1. Wat een drama zeg! Heel veel sterkte, want IM injecties als alternatief is ook geen pretje!

    Ik loop nu al 5 maanden met een aderontsteking als gevolg van de infuusbehandeling, als ik je daarom een tip mag geven: overal kompressen aanleggen met Hirudoidzalf op de prikplekken!

    Wat mij opvalt is dat de vloeistof vrij snel inloopt (toch?), als dit langzamer gebeurt raken de aders minder geïrriteerd (weet niet of het kan bij jouw AB-soort en het kan natuurlijk ook een reactie zijn op de AB zelf).

    Enne... volgens mij moeten er zelfs nog prikplekken zijn bij je voet, natuurlijk is dat niet zo praktisch maar hé, dan heb je wel 2 prikplekken erbij ;-).

    Ik duim voor je dat die 14 dosissen er soepeltjes in gaan! Ik had zelf pas de laatste 2 weken last van de 6 (3*per week infuus), toen ben ik echt op de gekste plekken geprikt, maar gelukkig heb ik het nog kunnen uitzingen tot het einde...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He lieve Malu,

      Dank voor je tip! Ik stuur mijn lief om het te gaan halen, want ik heb nu 2 ontstoken vaten en die geven veel au :( De vloeistof loopt bij mij in 30 minuten in .... Ik zou kunnen vragen of ze dit iets langzamer kunnen doen. Fijn zo's ervaringsdeskundige die je tips kan geven ;) Jij werd dus iedere keer opnieuw geprikt?
      Hoe is het nu met je? merk je een verbetering? #gunnen

      Knuffel voor jou

      Verwijderen
    2. Ik hoop dat het spul gauw gaat werken, bij mij gaf het meteen veel verlichting, maar ben denk ik iets te vroeg gestopt met smeren en nu dus maanden later (ondanks veel smeren) nog steeds last. Ik werd idd iedere keer opnieuw geprikt, anders zou het geen doen zijn geweest. Gelukkig zaten er telkens een paar dagen tussen voor ik weer in dezelfde arm geprikt moest worden. De vloeistof liep er in 3 uur in (maar duurde vaak ook wel 4 uur). Als het infuus te snel stond afgesteld deed het meteen meer pijn. Ik kreeg azithromycine, dat mag niet eens zo snel erin en anders is het hele idee erachter ook weg. Sommige AB moeten juist weer wel snel erin, dus wellicht de moeite waard om even uit te zoeken.

      En verbetering... ik merk wel verbeteringen, maar telkens als ik echt denk dat ik me sterker begin te voelen en meer kan, dan moet ik alweer aan een nieuwe (orale) kuur beginnen en begint het Herxen weer :-). Lastig te zeggen dus nog. En af en toe rare vage klachten erbij, maar ik denk dat 't die off is. Maar op zich verwacht ik ook niet dat er snel grote verbetering komt, van tevoren wist ik dat het een lange weg zou worden. Als ik dat niet had geweten had ik dat geduld natuurlijk nooit kunnen opbrengen.

      Heel veel succes de komende tijd!

      Verwijderen